Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

 

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

24.11.25.

Poniedziałek

Bagietka pszenna z masłem, parówka z szynki na gorąco, ketchup, papryka czerwona, kakao

( zboża zaw. gluten A, nabiał)

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, herbata z miodem, jabłko

( zboża zaw. gluten AB, nabiał)

Zupa ogórkowa z ziemniakami, na wywarze mięso-warzywnym, ryż w polewie jogurtowej z truskawkami, herbata owocowa z sokiem,

( zboża zaw. gluten A, nabiał, seler, jajka)

25.11.25.

Wtorek

Chleb pszenno-żytni z masłem pasta z tuńczyka z jajkiem i majonezem, kawa z mlekiem, marchewka,

( zboża zaw. gluten AB, nabiał, jajka, ryba)

Chałka drożdżowa z masłem, bawarka, gruszka

(zboża zaw. gluten, A nabiał, jajka)

Zupa krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, fasolka po bretońsku, chleb, sok tłoczony jabłkowy

(zboża zaw. gluten AC, nabiał, seler)

26.11.25. Środa

Makaron na mleku, chleb graham z masłem, miodem, marchewka, woda

(zboża zaw. gluten A, nabiał)

Bagietka z masłem, pasta z ser żółty, szynka, majonez, ogórek kiszony, herbata z miodem, banan

(zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka)

Zupa szpinakowa na wywarze mięsnym z warzywami z jajkiem i śmietana, kotlecik schabowy, ziemniaki, marchewka z groszkiem , kompot owocowy

( zboża zaw. gluten A, nabiał, seler, jajka)

27.11.25.

Czwartek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wędzona, papryka czerwona, kawa z mlekiem,

( zboża zaw. gluten AB, nabiał)

Jogurt naturalny z mango, banan, herbatnik pełnoziarnisty,

( zboża zaw. gluten CD, nabiał, jajka)

Zupa jesienna na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, filet z indyka w sosie chrzanowym, ziemniaki, buraczki, lemoniada

( zboża zaw. gluten A, nabiał, seler)

28.12.25.

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, banan, kakao

( zboża zaw. gluten AB, nabiał)

Bagietka pszenna z masłem, pasta z mięsa gotowanego z majonezem, papryka czerwona, herbata z miodem, jabłko,

( zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka)

Zupa z ryżowa z warzywami, filet z dorsza po grecku z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, sok tłoczony z jabłek,

( zboża zaw. gluten A, nabiał, seler, jajka)

01.12.25.

Poniedziałek

Bagietka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, herbata z miodem

( zboża zaw. gluten A, nabiał)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka delikatesowa, pomidor, kakao, jabłko

( zboża zaw. gluten AB, nabiał)

Żurek z białą kiełbaską i jajkiem zabielany śmietaną, makaron z serem, masłem i miodem, tłoczony jabłkowy

(zboża zaw. gluten A, nabiał, seler, jajka)

02.12.25.

Wtorek

Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda

( zboża zaw. gluten A, nabiał)

Bagietka pszenna z masłem, kiełbasa krakowska, papryka czerwona, kakao, herbata, banan

( zboża zaw. gluten A, nabiał)

Barszcz czerwony na wywarze mięsnym z warzywami ze śmietaną, szynka duszone w sosie, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot owocowy

( zboża zaw. gluten C, nabiał, seler)

03.12.25.

Środa

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta jajeczna z serem, ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną

(zboża zaw. gluten AB, nabiał, jajka)

Bułeczka drożdżowa z owocami, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka)

Kapuśniak z ziemniakami, na wywarze mięsnym z warzywami, makaron z kurczakiem zapiekany ze szpinakiem i serkiem mascarpone, mięta z cytryną,

( zboża zaw. gluten A, nabiał, seler, jajka)

04.12.25.

Czwartek

Chleb graham z masłem, pasta z makreli z jajkiem i szczypiorkiem, kakao,

( zboża zaw. gluten, nabiał, jajka, ryba)

Paluch kukurydziany, kisiel naturalny z brzoskwiń, woda

Rosół z warzywami i makaronem, potrawka z kurczaka zabielana śmietaną, potrawka z kurczaka w sosie śmietankowo-koperkowym, fasolka szparagowa, mięta z cytryną

(zboża zaw. gluten A, nabiał, seler, jajka)

05.12.25.

Piątek

Bagietka pszenna z masłem, twarożek ze śmietaną i rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną, jabłko

( zboża zaw. gluten A, nabiał)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka gotowana, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, banan

( zboża zaw. gluten AB, nabiał)

Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, filet z dorsza ze szpinakiem, ziemniaki, sok jabłkowy,

( zboża zaw. gluten A, nabiał, seler, jajka, ryba)

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Współpracujemy

 

 

 

 

 

miody slezanskie

 

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy

 

 

osir

 

 

 

 

Przyjaciele Przedszkola

  

 

 

 

P.P.H.U. „CYTRA” 

KRZYSZTOF BIERNATH

"STEFAN” 

Berezowska, Myśliwiec, Szumski 
Spółka Jawna