Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

 

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

11.10.21

Poniedziałek

Bułka pszenna z masłem, jajecznica na maśle z szczypiorkiem, herbata z miodem,

(zboża, nabiał, jajka)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka drobiowa, papryka czerwona, kakao, gruszka,

(nabiał, zboża)

Zupa pomidorowa z makaronem na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, ryż truskawkami w polewie jogurtowo-śmietankowej, napój owocowy,

(zboża, nabiał, jajka, seler)

12.10.21

Wtorek

Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, woda, marchewka,

(zboża, nabiał)

Chleb tostowy z masłem serem żółtym, pomidor, herbata z miodem i cytryną, jabłko,

(zboża, nabiał)

Zupa kalafiorowa na wywarze mięso-warzywnym zabielany śmietaną, gulasz z szynki, ziemniaki, marchewka na ciepło, mięta z cytryną,

(zboża, nabiał, jajka, seler)

13.10.21

Środa

Chleb graham z masłem, schab na maśle pieczony, pomidor, kakao

(zboża, nabiał)

Rogalik drożdżowy z owocami, bawarka, banan

(zboża, nabiał, jajka)

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym, zabielana śmietaną, fasolka po bretońsku z kiełbaską w sosie pomidorowym, chleb, kompot

(zboża, nabiał, seler)

14.10.21

Czwartek

Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z makreli w pomidorach z cebulką, kawa z mlekiem,

(zboża, nabiał, jajka, ryba)

Koktajl truskawkowo-jogurtowy, herbatnik, woda, jabłko

(zboża, nabiał, jajka)

Zupa neapolitańska z kaszą manną na rosole z warzywami, bigosik z mięskiem, ziemniaki, napój owocowy,

(zboża, nabiał, seler)

15.10.21

Piątek

Bułka pszenna z masłem, twarożek ze śmietaną i papryką czerwoną, herbata z miodem i cytryną

(zboża, nabiał)

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet pieczony z indyka, ogórek kiszony, kakao, jabłko,

(zboża, nabiał, jajka, seler)

Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze drobiowo warzywnym, filet z morszczuka pieczony ze szpinakiem, ziemniaki, nap owocowy,

(zboża, nabiał, jajka, seler)

18.10.21

Poniedziałek

Bagietka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, kakao

(nabiał, zboża)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka od zawsze, papryka czerwona, herbata z miodem, banan

(zboża, nabiał)

Kapuśniak na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, pierogi leniwe z masłem i cukrem, marchewka z jabłkiem, mięta z cytryną

(zboża, nabiał, jajka, seler)

19.10.21

Wtorek

Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem dżemem niskosłodzonym, woda

(zboża, nabiał)

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta sera żółtego, jajek z majonezem i ogórkiem zielony, herbata owocowa z miodem, jabłko,

(zboża, nabiał, jajka)

Zupa fasolowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, zabielana śmietaną, kotlet mielony, ziemniaki, sur kapusta czerwona z jabłkiem, lemoniada z miodem

(zboża, nabiał, seler)

20.10.21

Środa

Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z makreli wędzonej z cebulką, kawa z mlekiem,

(zboża, nabiał, ryba, sezam)

Biszkopt, kisiel naturalny brzoskwiniowy, jabłko,

(zboża, nabiał, jajka)

Barszcz czerwony na żeberkach z warzywami, risotto (ryż, filet z indyka, brokuł, kukurydza) kompot

(zboża, nabiał, seler)

21.10.21

Czwartek

Chleb graham z masłem, parówka z szynki na gorąco ketchup, kakao,

(zboża, nabiał, seler)

Chałka drożdżowa z masłem, herbata z miodem i cytryną, jabłko,

(zboża, nabiał, jajka)

Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z warzywami i śmietaną, ziemniaki, surówka z seler, jabłko z jogurtem i żurawiną, mięta z cytryną,

(zboża, nabiał, jajka, seler)

22.10.21

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, ser biały z wanilią, śmietaną, kawa z mlekiem

(zboża, nabiał)

Bagietka pszenna z masłem, szynka delikatesowa, pomidor, herbata z miodem, jabłko

(zboża, nabiał)

Zupa szpinakowa na wywarze mięsnym z warzywami z jajkiem i śmietana, filet z morszczuka smażony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, herbatka owocowa,

(zboża, nabiał, jajka, ryba, seler)

  

Cyferkami zaznaczono alergeny pokarmowe -  legenda powyżej jadłospisu.

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające

„ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.