Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S  

DATA ŚNIADANIE PODWIECZOREK OBIAD

 

16.05.22

Poniedziałek

 

Chleb pszenno- żytni z masłem, serem żółtym gouda, pomidorem, herbata z sokiem

(zboża zaw.gluten, mleko)

Bagietka z masłem, szynka, rzodkiewka, kakao, banan

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa ogórkowa na wywarze mięso-warzywnym ze śmietaną, makaron z serem białym, masłem i cukrem, mięta z cytryną

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

17.05.22

Wtorek

Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem i miodem, woda, marchewka

(zboża zaw.gluten, mleko)

Bułka z masłem, pasta z sera białego z szynką, ogórkiem kiszonym, herbata z modem, jabłko,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsnym z warzywami, gołąbki zapiekane z sosem pomidorowym, herbata owocowa z sokiem

(mleko, seler)

18.05.22

Środa

Chleb słonecznikowy, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Rogalik drożdżowy z serkiem, kawa z mlekiem, jabłko,

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Zupa pomidorowa z ryżem, na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, filet z kurczaka w sosie śmietankowym z brokułem, makaron penne, mięta z cytryną,

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

19.05.22

Czwartek

Chleb graham z masłem, pasta z makreli wędzonej z cebulką, kakao

(zboża zaw.gluten, mleko, ryba)

Bagietka z masłem, szynka wiejska, sałata masłowa, bawarka, banan

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa neapolitańska z kaszą manną na rosole z warzywami, schab w sosie chrzanowo–śmietankowym, ziemniaki, buraczki czerwone z cebulką, mięta, herbata,

(zboża zaw.gluten, mleko, seler)

20.05.22

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem białym, śmietaną i papryką czerwoną, herbata z miodem

(zboża zaw.gluten, mleko)

Chleb tostowy z masłem, pastą mięsną, ogórek kiszony, kakao, jabłko

(zboża zaw.gluten, mleko, jajaka)

Kapuśniak na żeberkach, filet z dorsza, ziemniaki, surówka z młodej kapusty z marchewką, nap owocowy

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka, ryba)

23.05.22

Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówka z szynki na gorąco, ketchup, kawa z mlekiem

(zboża zaw.gluten, mleko)

Bagietka z masłem, serem żółtym, sałata masłowa, herbata z miodem, banan,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa jarzynowa na wywarze mięsnym, zapiekany ryż z jabłkami, śmietaną i cynamonem, mięta

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

24.05.22

Wtorek

Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem i dżemem niskosłodzonym, woda, marchewka

(zboża zaw.gluten, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka od zawsze, pomidor, kawa z mlekiem, banan,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Botwinka z jajkiem na wywarze mięsnym z warzywami i śmietaną, filet z indyka w przyprawach, ziemniaki z koperkiem, sur z seler, ananas, żurawina z jogurtem, mięta

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

25.05.22

Środa

Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem, cebulką, kakao,

(zboża zaw.gluten, mleko, ryba, jajka)

Herbatnik pełnoziarnisty, kisiel brzoskwiniowy z miksowanych owoców, woda

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Zupa brokułowa z ziemniakami na wywarze mięsno warzywnym, zabielany śmietaną, fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym, bułeczka, nap owocowy,

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

26.05.22

Czwartek

Chleb graham z masłem, serem żółtym, pomidor, szczypiorek, kawa z mlekiem

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Chleb tostowy z masłem, koktajl truskawkowy z jogurtem, woda,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa szpinakowa z ryżem na wywarze mięsnym z warzywami i śmietaną, klopsy mielone z indyka w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z pory, marchewką i śmietaną, mięta z cytryną

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

27.05.22

Piątek

Chleb z masłem, serek waniliowy ze śmietaną, herbata z miodem

(zboża zaw.gluten, mleko)

Bagietka z masłem, kiełbasa sucha krakowska, papryka czerwona, kakao, jabłko

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, filet z dorsza, ziemniaki, kapusta kiszona z marchewką, nap owocowy

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

Cyferkami zaznaczono alergeny pokarmowe -  legenda powyżej jadłospisu.

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające

„ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.