Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

 

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
13.10.25 Poniedziałek

Bułka pszenna z masłem, jajecznica na maśle z szczypiorkiem, kakao, jabłko

(zboża zaw. gluten A, mleko, jajka)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka drobiowa, papryka czerwona, bawarka, gruszka,

(zboża zaw. gluten AB, mleko)

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym, zabielana śmietaną, zapiekany ryż z jabłkami, cynamonem i śmietaną, mięta z cytryną,

(mleko, jajka, seler)

14.10.25

Wtorek

Chleb graham z masłem, schab na maśle pieczony, pomidor, kakao

(zboża zaw. gluten A, mleko)

Chleb tostowy z masłem z serem białym z awokado, herbata z miodem i cytryną, banan,

(zboża zaw. gluten A, mleko)

Zupa kalafiorowa na wywarze mięso-warzywnym zabielany śmietaną, gulasz z szynki, kasza bulgar, buraczki na ciepło, sok jabłkowy tłoczony

(zboża zaw. gluten AC, mleko, seler)

15.10.25

Środa

Płatki owsiane na mleku, chleb pszenno-żytni masłem, dżem niskosłodzony, woda, marchewka,

(zboża zaw. gluten AB, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, kawa z mlekiem, jabłko,

(zboża zaw. gluten AB, mleko, jajka)

Zupa pomidorowa z makaronem na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, bigosik z kiszonej z mięsem, ziemniaki, kompot owocowy

(zboża zaw. gluten A, mleko, seler)

16.10.25

Czwartek

Chleb graham z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i majonezem, kawa z mlekiem, marchewka

(zboża zaw. gluten A, mleko, jajka, ryba)

Koktajli truskawkowy, pieczywo ryżowe, woda,

(mleko)

Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze drobiowo warzywnym, filet z indyka z brokułem w sosie śmietankowym, makaron pełnoziarnisty penne, sok jabłkowy tłoczony

(zboża zaw. gluten AC, mleko, seler)

17.10.25

Piątek

Bułka pszenna z masłem, ser żółty, papryka czerwona, herbata z miodem i cytryną

(zboża zaw. gluten A, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet pieczony ogórek kiszony, kakao, jabłko,

(zboża zaw. gluten AB, mleko, jajka)

Zupa neapolitańska z kaszą manną na rosole z warzywami, filet z dorsza pieczony ze szpinakiem, ziemniaki, herbata owocowa z sokiem malinowym,

(zboża zaw. gluten A, mleko, jajka, ryba, seler)

20.10.25 Poniedziałek

Bagietka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, kawa z mlekiem

(zboża zaw. gluten A, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka od zawsze, papryka czerwona, kakao, banan

(zboża zaw. gluten AB, mleko)

Zupa z soczewicy na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, pierogi leniwe z serem, masłem, marchewka z jabłkiem, mięta z cytryną

(zboża zaw. gluten A, mleko, jajka, seler)

21.10.25

Wtorek

Chleb graham z masłem, pasta z makreli jajkiem z cebulką i pomidorem, kakao,

(zboża zaw. gluten A, mleko, jajka, ryba)

Kisiel naturalny brzoskwiniowy, herbatnik woda,

(zboża zaw. gluten A,)

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno warzywnym ze śmietaną, kotlet mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, sok jabłkowy tłoczony

(zboża zaw. gluten A, mleko, jajka, seler)

22.10.25

Środa

Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem dżemem niskosłodzonym, woda, jabłko

(zboża zaw. gluten A, mleko)

Mus owocowy, paluch kukurydziany, herbata z miodem,

(mleko)

Barszcz czerwony na żeberkach z warzywami, zabielany śmietaną, fasolka po bretońsku, kompot owocowy

(zboża zaw. gluten A, mleko, seler)

23.10.25

Czwartek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z sera żółtego z jajkiem, natką, majonezem, ogórek kiszony, kakao,

(zboża zaw. gluten AB, mleko, jajka)

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaska krakowska, ogórkiem zielony, kawa z mlekiem, gruszka,

(zboża zaw. gluten AB, mleko)

Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z warzywami i śmietaną, ziemniaki, mizeria, sok jabłkowy tłoczony

(zboża zaw. gluten A, mleko, jajka, seler)

24.10.25

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, ser biały z wanilią, śmietaną, kakao, jabłko

(zboża zaw. gluten AB, mleko)

Bagietka pszenna z masłem, szynka delikatesowa, pomidor, kawa z mlekiem, banan

(zboża zaw. gluten A, mleko)

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsnym z warzywami ze śmietana, filet z dorsza smażony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, herbata owocowa,

(zboża zaw. gluten A, mleko, jajka, ryba, seler)

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Współpracujemy

 

 

 

 

 

miody slezanskie

 

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy

 

 

osir

 

 

 

 

Przyjaciele Przedszkola

  

 

 

 

P.P.H.U. „CYTRA” 

KRZYSZTOF BIERNATH

"STEFAN” 

Berezowska, Myśliwiec, Szumski 
Spółka Jawna